nieuws

04 apr 2013, 09:09

Groningse corporaties claimen honderden miljoenen van NAM

Enkele Groningse woningcorporaties gaan gezamenlijk honderden miljoenen euro’s claimen van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Ze willen dat de NAM de waardevermindering van hun woningen in het aardbevingsgebied compenseert. Dat bevestigde directeur Winfryd de Haan van het Groningse advocatenkantoor De Haan advocaten en notarissen donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deskundigen hebben in opdracht van het kantoor berekend dat zo’n 10.000 woningen van de corporaties gemiddeld 20.000 tot 25.000 euro minder waard zijn. "Het gaat om een ruwe schatting", benadrukte De Haan. Hij staat nu twee corporaties bij, maar dat zullen volgens hem zeker vier worden en mogelijk zeven.

Advocaat Pieter Huitema van het Groningse kantoor zal namens de corporaties de NAM eind deze maand formeel aansprakelijk stellen voor de prijsdaling. Als de aardoliemaatschappij niet met geld over de brug komt, volgt een gang naar de rechter.

Ook 40 particulieren hebben zich bij het kantoor gemeld omdat ze de prijsdaling van hun huis van de NAM gecompenseerd willen hebben. Zodra zich 100 mensen hebben gemeld, wordt een stichting opgericht en spant het advocatenkantoor een zaak aan tegen de NAM.

Een woordvoerder van de NAM laat in een reactie weten dat in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken momenteel de waardevermindering van huizen in het gebied in kaart wordt gebracht. "In juni zijn de resultaten van dat onderzoek bekend. Pas dan komen we met een reactie."