Nieuws

Corona: “Studenten zijn niet het probleem. Ze zijn de oplossing”

“Studenten vormen niet het probleem bij de bestrijding van het corona-virus. Ze zijn de oplossing." Dat zei woensdagavond in Groningen professor Alex Friedrich, arts-microbioloog en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield een lezing voor de Commercieele Club Groningen.


Leestijd: 3 minuten

Professor Friedrich
Professor Friedrich

Volgens professor Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie en infectieziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), is het zo dat jongeren aanzienlijk minder snel ziek worden door corona dan ouderen. Maar ze kunnen wel besmet worden en ook zeer besmettelijk zijn. Omdat ze zelf amper merken dat ze het virus hebben, en er vaak niet veel meer van merken dan van een griepje, is het voor jongeren vaak lastig te begrijpen waarom ze in isolement moeten leven en waarom hun leven drastisch wordt ingeperkt.

"Dat veel studenten en andere jongeren het daar moeilijk mee hebben is wel te begrijpen. Maar er is studenten ook nog onvoldoende verteld wat het probleem is. Namelijk dat ze zelf misschien niet ziek worden, maar wel degelijk het virus kunnen verspreiden, ook naar familieleden of kennissen die er wel ernstig ziek van kunnen worden. Studenten hebben daardoor zoiets van “het is niet mijn film waarin ik speel.” Daarom is er eigenlijk een enorme campagne nodig om nog eens goed uit te leggen waarom die opofferingen noodzakelijk zijn", zo betoogde Friedrich.

Volgens de Groningse hoogleraar is het verstandig om studenten te betrekken bij de oplossing van de problematiek. “Studenten zijn jong en worden daardoor minder snel ziek. Eigenlijk hebben ze een 'bulletproof' vest aan die ze beschermt tegen de ziekte. Maar daar moeten we juist gebruik van maken. Wanneer er straks een vaccin is zouden we studenten kunnen vragen te helpen bij massale vaccinaties. En ook kunnen we studenten inzetten om andere studenten te overtuigen hoe ze zich het beste kunnen gedragen om de verspreiding van het virus te beperken", aldus Friedrich.

De Groningse hoogleraar kreeg eerder dit jaar landelijk grote bekendheid omdat hij op grote schaal medewerkers van het UMCG liet testen op het virus. Hij wist daarmee verspreiding van het virus door medewerkers die op wintersport waren geweest te vorkomen, waardoor het aantal besmettingen in Groningen geruime tijd aanzienlijk lager bleef dan elders in Nederland.

In zijn  lezing verzette hij zich fel tegen de gedachte dat we het virus maar z’n gang moeten laten gaan om zo immuniteit op te bouwen. Volgens hem zou 84 procent van de bevolking dan inderdaad amper ziek worden. Maar 12 procent belandt dan in het ziekenhuis: in absolute getallen gaat het dan om twee miljoen mensen. Ook zou 3 procent van de bevolking op de intensive care belanden, maar dan gaat het wel om 510.000 mensen. En 1 procent van de bevolking zou overlijden: dan heb je het wel over 170.000 mensen. "De methode om niks te doen en mensen weerstand op te laten bouwen is onaanvaardbaar", aldus Friedrich.

Overigens moet Friedrich ook niets hebben van de vergelijking van corona met 'een griepje'. "Het sars-corona virus is tien tot zestien keer erger dan griep qua overlijden en ziekenhuisopnames."

Volgens Friedrich moet de strategie van de aanpak er op gericht zijn om de ziekte in te dammen, tijd te winnen en de ziekenhuizen zo min mogelijk te belasten, totdat er een vaccin is. "We kunnen de ziekte niet voorkomen, alleen maar vertragen."

Volgens de viroloog wordt er momenteel gewerkt aan 44 vaccins. Van nog geen enkele is er sluitend bewijs dat deze effectief is. Het zal dus nog wel even duren voordat het er is. "En als het er is moeten miljoenen mensen geïnjecteerd worden in Nederland: dat lukt je niet in een half jaar. Dus ik denk dat we er nog wel een jaar, of anderhalf mee te maken blijven krijgen."

"Maar we gaan er veel beter mee om dan in maart van dit jaar. We hebben veel geleerd, en er komen ook steeds snellere testen. Dus ik weet zeker dat het ons zal lukken om de pandemie onder controle te brengen. Ik denk dat corona binnen anderhalf jaar een 'gewone' infectieziekte zal zijn geworden."