Nieuws

Corona in cijfers: meer dan 200 patiënten, vijf sterfgevallen en lichte stijging ziekenhuisopnames

Het lukt nog steeds om het coronavirus in de provincie Groningen zoveel mogelijk in te dammen. Het aantal besmettingen staat nu op 206. Van dat aantal zijn er 51 opgenomen in een ziekenhuis. Zeker vijf Groningse patiënten zijn aan het virus gestorven.


Leestijd: 2 minuten

Corona in cijfers: meer dan 200 patiënten, vijf sterfgevallen en lichte stijging ziekenhuisopnames
Corona in cijfers: meer dan 200 patiënten, vijf sterfgevallen en lichte stijging ziekenhuisopnames

Besmettingen: +19
Het aantal besmettingen is over het weekend gestegen met negentien. Vrijdag stond de teller nog op 187. Op dat moment waren er ook al vijf patiënten overleden, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM en de GGD Groningen. 

Afgelopen vrijdag viel uit de RIVM-cijfers op te maken dat 46 provinciegenoten in het ziekenhuis waren opgenomen. Zondagmiddag stond de teller op 51 ziekenhuisopnames. In de gemeente Groningen zijn 13 patiënten, terwijl het aantal met elf patiënten in de gemeente Westerkwartier ook relatief hoog ligt. 

Groningse ziekenhuizen
In het hele Noorden liggen meer coronapatiënten in het ziekenhuis, omdat ze vanwege de enorme druk elders, over het hele land worden verspreid. Volgens het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ NN) lagen er in de Groningse ziekenhuizen 109 patiënten met corona. Op de intensive care ging het om 68 patiënten. De anderen liggen op speciale verpleegafdelingen. Het ROAZ NN heeft laten weten dat er nog voldoende capaciteit is in de Groningse ziekenhuizen. 

Landelijke cijfers: groei aantal ziekenhuisopnames vlakt af
In het hele land steeg dit weekend het aantal besmettingen met 2.128 naar 17.851. Het aantal doden steeg van 1.487 naar 1.766 (+279). Wel kwamen er minder mensen in het ziekenhuis terecht dan in de afgelopen dagen. Zo zijn er nu 6.875 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest), terwijl dat aantal vrijdag op 6.286 stond. In twee dagen gaat het om een stijging van 589 patiënten, terwijl vorige het aantal op een enkele dag zelfs met meer dan 700 was gestegen. 

In het hele land wordt met man en macht gewerkt aan het vergroten van het aantal intensive care bedden. In totaal liggen er nu 1.385 coronapatiënten op de IC en dat zijn er 25 meer dan op zaterdag. Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de landelijke IC-vereniging, stromen er nu ook steeds meer mensen uit. “De prognoses zijn echt nog steeds wel dat we blijven groeien. Als er elke dag 50 patiënten bij komen, dan zitten we over tien dagen op de maximum capaciteit”. Gommers benadrukte bij tv-programma Op1 dus dat iedereen zich de komende tijd aan de maatregelen moet houden.

Werkelijk aantal besmettingen ligt hoger
Het RIVM benadrukt ten alle tijd dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen met mildere klachten wordt getest. Ook veel oudere overleden mensen zijn niet meer getest, waardoor het virus waarschijnlijk meer slachtoffers heeft geëist.