nieuws

25 okt 2000, 00:12

Consumentenbond niet blij met Gronings zwartboek

Particulieren kunnen beter geen zwartboeken opstellen. De samenstellers kunnen lopen grote kans op schadeclaims. Deze waarschuwing doet de Consumentenbond naar aanleiding van een initiatief uit Groningen om een zwartboek samen te stellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een gezin in het Groningse Holte stelt op dit moment een zwartboek van leveranciers voor kunststof kozijnen samen. De Consumentenbond noemt het initiatief ‘gevaarlijk’. “Als je het niet betrouwbaar opzet loop je het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld door bedrijven die schade oplopen”, zegt een woordvoerder. “Onze belangrijkste boodschap is: niet doen.” De samensteller van het zwartboek, Th. Van Roosmalen, is echter vast van plan om het zwartboek toch uit te geven. “Ik ga echt niet over een nacht ijs. Bij elke klacht stel ik een grondig onderzoek in. Ik ga ook persoonlijk bij de klagers langs.” Van Roosmalen zegt veel telefoontjes te krijgen. Hij wil proberen om samen met de Consumentenbond het zwartboek uit te geven.
De Consumentenbond ziet niets in dit idee. “Of mensen met een leverancier in zee gaan is hun eigen keuze. Wel kunnen we mensen adviezen geven over bepaalde leveranciers.” De klachten zijn wel bekend bij de belangenorganisatie. Meestal worden klanten gedupeerd door niet of niet tijdig leveren, schade bij de installatie of te hoge rekeningen.