nieuws

29 aug 2001, 00:12

Conflict over kinderopvang bedreigt aanvoer Noordzeegas vanuit Groningen

De aanvoer van aardgas vanaf het Nederlandse deel van het Continentale Plat kan vanaf vrijdag goeddeels stil komen te liggen. Boze werknemers van gasvervoerder Noordgastransport in Uithuizen zijn bereid desnoods belangrijke gaspijpen af te sluiten als de directie van het bedrijf niet tegemoet komt aan hun CAO-eisen, aldus bestuurder Jan Kampherbeek van Bedrijvenbond CNV (chemie en energie), die een aantal werknemers vertegenwoordigt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De onderhandelingen zouden tot dusverre stukgelopen zijn op een onkostenbedrag van slechts enkele tienduizenden guldens. Een door de bonden gesteld ultimatum verloopt donderdag 12.00 uur.
Noordgastransport zorgt voor het zuiveren en vervoer van miljoenen kubieke meters gas per dag. Sinds februari zijn de vakbonden in overleg met de directie over kinderopvangregelingen en een betere telefoonkostenvergoeding. Over het salaris was men het nota bene allang eens, zodat het conflict nu uit de hand dreigt te lopen op een klein bedrag. Gaz de France, mede-eigenaar van Noordgastransport en partij bij de onderhandelingen, ‘zal pogingen in het werk stellen om te voorkomen dat het zo ver zal komen’, stelde ze dinsdag. Of er vandaag verder wordt onderhandeld is echter niet bekend.
Volgens de vakbond gaat het niet zozeer om het geld, maar om het principe. ‘’Er wordt al jaren door het personeel om dit soort aanpassingen gevraagd,’’ aldus Kampherbeek. Mocht het zover komen dat de aanvoer van gas daadwerkelijk stokt, dan moeten de productieplatforms op de Noordzee hun productie verminderen. Ze zullen zonodig een dag tevoren gewaarschuwd worden, zodat ze tijdig maatregelen kunnen nemen.