nieuws

30 okt 2000, 00:12

Conflict Bonden en taxi-werkgevers om interpretatie CAO

Taxichauffeurs en vakbonden hebben een conflict met werkgevers in de taxibranche over de interpretatie van een afgesloten CAO.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de taxichauffeurs en de vakbonden is een aantal chauffeurs door de werkgevers te laag ingeschaald. Daardoor zouden duizenden chauffeurs in Nederland samen mogelijk miljoenen aan loon te kort komen.
Het gaat om de uitleg van de CAO voor taxichauffeurs. Daarbij is de inschaling van de chauffeurs onder meer afhankelijk van diploma’s. Maar volgens bestuurder Ed van Eijbergen van FNV Bondgenoten is de wijze waarop de werkgevers van de Koninklijke Nederlandse Vervoer, afdeling Taxi, deze regels uitleggen voor de chauffeurs meestal ongunstig. De kwestie is aanhangig gemaakt door een Groningse taxichauffeur. Hij berekende dat het bij zijn eigen werkgever, Arriva Taxi, alleen al gaat om een verschil van 8,5 miljoen gulden, over een aantal jaren.
Volgens Van Eijbergen heeft de Groningse chauffeur gelijk met zijn klacht, en vandaar dat de bonden de kwestie bij de werkgevers hebben aangekaart. Alleen is het lastig te overzien om welk bedrag het gaat dat de taxichauffeurs in Nederland samen tekort komen. De kwestie komt maandag aan de orde tijdens regulier overleg tussen de bonden en de werkgevers. ‘Het gaat om de interpretatie van afspraken die we eerder hebben gemaakt, waarbij er volgens ons meer rekening gehouden moet worden met de ervaring van de chauffeurs in de CAO-inschaling. Maar ik ga er vanuit dat we er met de werkgevers wel uit zullen komen. Als we het niet eens kunnen worden, dan zullen we onze conclusies moeten trekken’, aldus Eijbergen. Hij wil echter niet zeggen of hij daarbij ook denkt aan acties door taxichauffeurs.