nieuws

21 aug 2001, 00:12

Condoleancesite op internet voor Sylvia Millecam

De officiële Nederlandse condoleancesite op internet , ontwikkeld in Groningen, heeft maandag een speciaal register geopend voor Sylvia Millecam. Op www.icondolement.com kunnen mensen hun steun betuigen aan de vrienden en nabestaanden van de actrice. Het eerste half uur betoonden al honderd mensen hun medeleven.
De officiële Nederlandse condoleancesite op internet , ontwikkeld in Groningen, heeft maandag een speciaal register geopend voor Sylvia Millecam. Op www.icondolement.com kunnen mensen hun steun betuigen aan de vrienden en nabestaanden van de actrice. Het eerste half uur betoonden al honderd mensen hun medeleven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De site is een initiatief van de 18-jarige Groningse webmaster Gert van Braak. De jongen maakte eerder al nationale condoleanceregisters voor Toon Hermans, Chris Götte, Herman Brood de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede en de getroffenen van de nieuwjaarsbrand in Volendam. De site trok in enkele maanden tijd honderdduizenden bezoekers.
Actrice Sylvia Millecam is zondagmiddag in het UMC Sint Radboud in Nijmegen overleden. Dat heeft een woordvoerder van de KRO maandag bevestigd. De in Amsterdam wonende Millecam was al geruime tijd ziek.
De 45-jarige Millecam overleed vermoedelijk aan kanker. Geruime tijd dacht ze dat ze een bacteriële infectie had. Daarvoor onderging zij de afgelopen anderhalf jaar diverse therapieën, aldus de KRO. Onlangs bleek dat ze aan kanker leed.
Millecam speelde onder andere bij Toneelgroep Amsterdam, Globe en het Publiekstheater. Sinds 1989 was zij een van de vaste presentatoren bij het tv-programma Ook dat nog. Afgelopen seizoen moest ze daar al worden vervangen. De KRO koos voor wisselende presentatoren, hetgeen de omroep komend seizoen ook zal doen. Millecam werd op 23 februari 1956 geboren. Ze doorliep de toneelschool in Maastricht. Ondanks haar geslaagde inspanningen op de planken, dankte ze haar grootste bekendheid aan de televisie, waar ze destijds door Aart Staartjes voor werd uitgenodigd. Hij ontdekte haar talent voor typetjes. In een twaalfdelige serie kreeg ze voor het eerst de kans haar komische talenten voor de camera's ten toon te spreiden. In 1991 en 1992 werd ze zelfs tot populairste tv-persoonlijkheid gekozen. Het eerste jaar werd ze ook nog de populairste vrouw van Nederland, koningin Beatrix achter zich latend.
Ze speelde ze in de VARA-serie Transport, deed ze alle vrouwenrollen in de VPRO-serie Geef je ouders maar weer de schuld en was ze te zien in het NOS-jeugdprogramma Klokhuis. Bij de Tros werkte ze ook mee aan de serie Binnenlandse Zaken, waarin ze net als in Ook dat het neerzetten van typetjes uitbuitte. Twee seizoenen speelde ze samen met Huub Stapel in de Tros-comedy Sjans. Verder presenteerde ze, met Marnix Kappers, voor Teleac Knoop in je zakdoek, voor en met verstandelijk gehandicapten. In 1994 begon ze op RTL4 met haar eigen Sylvia Millecam Show.
Haar komische talent en haar beroemde typetjes waren meer dan dat. Er zat meer achter: ,,Met humor kan ik meer zeggen dan wanneer ik serieus ben''. En: ,,Ik denk dat ik bepaalde vrouwen zo goed kan spelen, omdat ik woest op ze ben. Ik wil mijn gram halen. Omhooggevallen vrouwen die bekakt praten, omdat hun man veel geld verdient, maken me furieus. Wie het diepere spreken in me hoort, komt agressie tegen.''
Ondanks haar grote komische talent was Millecam in feite een vrouw met spirituele diepgang, aldus haar Ook dat nog-collega Alfred van den Heuvel maandagmiddag in het Nos-journaal. Hij zei te betwijfelen of de actrice is gestorven aan kanker. Diepgang bleek ook uit een interview met Elsevier, een aantal jaren geleden. ,,Dit kruisje draag ik altijd. Het staat heus ergens voor. Leven vanuit een groot religieus gevoel'', zei ze.
Millecam was de dochter van een kok uit Den Haag. In haar tienertijd verhuisde het gezin naar Boxmeer in Brabant, omdat vader daar een mooie baan had gekregen. Millecam vond het een gruwel en verklaarde haar keuze weleens uit haar gedwongen gang naar Brabant, waar blijkens een gesprek met Het Parool in haar ogen bar weinig te doen was. ,,Boxmeer heeft wel een klein schouwburgje, maar àls er wat te doen was, zat ik daar. En dan zag ik Jasperina de Jong, Neerlands Hoop en Mary Dresselhuys en dan dacht ik: dàt wil ik ook.''
Bij de KRO, voor wie Millecam dankzij Ook dat nog een van de grote sterren was, heerste maandag enorme verslagenheid. ,,Het is een grote slag, we wisten wel dat het niet goed ging, maar dit is als een bom neergekomen. Ze hoorde echt bij ons. Ze was altijd enthousiast en hartelijk, niet alleen voor het programma maar ook voor alle mensen met wie ze werkte. Haar instelling bleek natuurlijk ook wel uit haar medewerking aan Knoop in je zakdoek, daar bleek toch wel uit dat haar hart bij de zwakkeren lag'', aldus een woordvoerder.
De uitvaart heeft vermoedelijk donderdag plaats.