nieuws

23 jul 2001, 00:12

Concertmeester NNO overweegt kort geding tegen Justitie Antwerpen

De concertmeester van het Noord Nederlands Orkest Mark Blekh zal een kort geding tegen het Hof van Justitie in Antwerpen aanspannen als die niet snel duidelijkheid geeft over de beschuldigingen tegen hem. Twee weken geleden hield de Antwerpse politie Blekh aan toen hij het in de oorlog verdwenen schilderij ‘Vergezicht met molen en wit paard’ van Jan Breughel en andere kunstwerken probeerde te verkopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Justitie in Antwerpen doet nog onderzoek naar de oorsprong van het schilderij. ,,Over tien dagen weten we of Mark Blekh van een strafbaar feit wordt beschuldigt’’, zegt de woordvoerster van de Antwerpse Procureur des Konings L. Nuyts. Indien er dan nog geen zekerheid is, zal D. Beels, de advocaat van Blekh, een kort geding aanspannen tegen Justitie in Antwerpen met als doel de inbeslagname van de schilderijen te beëindigen. Als Justitie geen strafzaak begint, kan de Gemälde Galerie uit Dresden, die het schilderij in de Tweede Wereldoorlog verloor aan plunderende Russische troepen, nog een civiele procedure beginnen. De advocaat van Blekh denkt beide zaken makkelijk te kunnen winnen.
Volgens de in België wonende, maar in de Oekraïne geboren Blekh kocht zijn vader de Breughel 37 jaar geleden in de Oekraïne van de rector van de plaatselijke universiteit. Het schilderij was een levensverzekering voor de joodse familie Blekh ten tijde van fel antisemitisme in de Oekraïne. Als er toen al sprake was van heling, kan Mark Blech als Nederlands en Amerikaans staatsburger in België niet vervolgd worden voor een misdrijf dat zijn vader zo lang geleden in een derde land gepleegd zou hebben, zegt zijn advocaat.
Maar volgens Blekh en zijn advocaat is er helemaal geen sprake van slechte trouw van hem of zijn vader en al helemaal niet van heling. In 1983 bood zijn vader het schilderij immers open en bloot aan bij veilinghuis Christie’s in New York, die hem adviseerde te wachten. Van het internationale Art Loss register in Londen en Duitse kunstkenners kreeg Mark Blekh in 2001 te horen dat de Breughel niet als gestolen stond ingeschreven. Daarna besloot hij het schilderij te verkopen om de medische behandeling voor zijn ernstig zieke zuster te bekostigen. Gedurende het onderzoek blijft het schilderij met een geschatte waarde van anderhalf miljoen gulden in bezit van Justitie in Antwerpen.