nieuws

19 okt 2000, 00:12

Computervirus legt electronische post Gasunie plat

De Gasunie is getroffen door een computervirus waardoor het systeem voor electronische post plat ligt. Dat heeft woordvoerder Piet Bakker vanmorgen bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een virus in het Outlook systeem voor electronische post dat verwant is aan het I Love You virus. De aanwezigheid van het virus werd gisteren geconstateerd. ‘Sindsdien hebben we de hele zaak plat laten leggen, uit vrees voor het wissen van de harde schijven door het virus. Dat zou zeer vervelende gevolgen hebben’, aldus Bakker.
Het gaat uitsluitend om het interne email-systeem. De administratie, gasdistributie of de verrekeningen komen niet in de problemen, want dat zijn andere systemen. Maar wel zijn er negenhondend mensen in Groningen en in de rest van het land nog eens zeshonderd mensen door gedupeerd, want zij kunnen hun email nu niet verwerken. ‘En iedereen die met e-mail werkt weet hoe gehandicapt je tegenwoordig kunt zijn wanneer dat niet meer werkt’, aldus Bakker.
Bij de Gasunie is de afgelopen nacht doorgewerkt met het scannen van pc’s en andere maatregelen om de schade te beperken. Bakker verwacht dat het systeem morgen is gerepareerd. Veel schade denkt hij dat de Gasunie er niet door lijdt. ‘Maar het is knap lastig. Dat wel’.