nieuws

09 jul 2001, 00:12

Computers gaat Groningse doktersassistentes vervangen

Door tijdsdruk getergde huisartsen gaan computers gebruiken om vast te stellen welke soort hulp een patiënt nodig heeft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarbij hoeven doktersassistenten alleen maar de antwoorden op voorgeprogrammeerde vragen in te toetsen. De computer geeft vervolgens aan of er direct een arts naar de patiënt moet, de patiënt zich zelf kan redden of dat er direct een ambulance naar toe moet.
Het idee om de computer de zorgbehoefte te laten bepalen is unieke voor Nederland, maar afkomstig uit Engeland. Een delegatie van huisartsen en zorgverzekeraar Geové RZG raakte tijdens ene bezoek aan Engeland onder de indruk van de, mogelijkheden en betrouwbaarheid van het systeem. Een Nederlandse software producent gaat het systeem voor ons land aanpassen. De huisartsen zijn enthousiast over de computer omdat het steeds moeilijker wordt om zeer ervaren doktersassistente te krijgen. Volgens een woordvoerder van Geové RZG is het straks mogelijk om met het systeem met minder ervaren assistentes toch dezelfde kwaliteit te waarborgen.