nieuws

18 feb 2001, 00:12

commissievoorzitter ELZINGA: ‘REFERENDUMVERORDENING LAAT SPREEKBEURTEN SMINK TOE’

Het geven van spreekbeurten over de plannen voor de Nieuwe Noordzijde door wethouder Smink is niet in strijd met de referendumverordening. Dit stelt prof. D. J. Elzinga, voorzitter van de referendumcommissie die toezicht houdt op een correct verloop van onder meer de procedures tijdens de aanloop naar de referendumdag van 21 februari.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er is een klacht ingediend tegen wethouder Smink die voor bejaarden zijn plan voor een Nieuwe Noordzijde heeft verdedigd. Volgens het Comite Geen Gat in de Grote Markt is dat in strijd met de Referendum-verordening, maar Elzinga heeft er geen problemen mee. Het communicatieplan laat de spreekbeurten toe, meent de hoogleraar. Wethouders mogen op persoonlijke titel hun visie geven.
‘’Het is ook een beetje flauw van GGGM’’, zegt gemeentewoordvoerder H. Hofstra. ‘’Bij de verkiezingen in 1998 heeft de PvdA aangegeven dat ze voor de plannen is. Wat ons betreft is dit dan ook een storm in een glas water’’. ''Je hoort het Comite ook niet als de gemeente een beamer aan de SP leent voor een presentatie. Of als er folders bij de repro worden gedrukt'', aldus Hofstra. ''Het gaat wel erg ver als je problemen maakt van het opnemen van de telefoon door personeel van een seniorencentrum. De autokosten om er naar toe te rijden zijn bovendien door de PvdA betaald''.