nieuws

03 apr 2014, 12:12

COMMENTAAR: Terugkeer GroenLinks in Groninger college B en W verrassing van het politieke jaar 2014

De mogelijke terugkeer van GroenLinks in een nieuw college van B en W van Groningen lijkt de grote verrassing van de college-onderhandelingen in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze fractie is in elk geval door Hayo Apotheker uitgenodigd om verder te praten over de vorming van een nieuw college van B en W. De SP valt deze keer buiten de boot.

 

Mocht GroenLinks inderdaad aanschuiven dan is dat zo onverwacht, omdat deze partij in het verleden groot voorstander was van de tram. Mede door tegenspel van D66, samen met SP en VVD, gingen de tram-plannen niet door en kwam de vroegere GroenLinks wethouder Karin Dekker samen met het college van PvdA, D66, GroenLinks en SP ten val. De verhoudingen in de Groningse politiek waren ernstig verstoord, en GroenLinks moest knarsentandend toe zien hoe het tram-plan van het toneel verdween.

 

In Groningse ondernemerskringen werd opgelucht gereageerd op het vertrek van Karin Dekker, die in hun ogen nogal regentesk de stad bestuurde. Onder leiding van VVD-wethouder Joost van Keulen ging er een andere wind waaien, en voelden ondernemers zich veel serieuzer genomen door het Stadhuis.

 

Kennelijk is GroenLinks er in geslaagd om in de relatief korte tijd dat ze in de oppositie zaten het vertrouwen te herwinnen van de andere partijen en is deze partij van fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen weer volledig geaccepteerd.

 

De druiven zijn overigens niet alleen zuur voor de SP - wethouder Jannie Visscher werd ook in ondernemerskringen zeer gewaardeerd - maar ook voor het CDA, dat onder leiding van Anne Kuik in Groningen ook behoorlijk had gewonnen.

 

Overigens is het voor Groningen wel handig dat er dankzij het feit dat VVD en PvdA in het college zitten nu wel rechtstreekse lijnen liggen naar het kabinet. Dat is geen onbelangrijk gegeven wanneer er landelijk weer eens subsidiegelden verdeeld moeten worden.