nieuws

01 mei 2013, 10:10 door Hans de Preter

Commentaar: RTV Noord, Rehwinkel en een vlekkeloos verlopen Koningsdag in Groningen

’Rehwinkel verrast politie met uitlatingen over bommelding’, kopt vanmorgen RTV Noord op haar website.’Oei!’, denkt de geïnteresseerde lezer of luisteraar: wat zou de burgemeester van Groningen nu weer fout hebben gedaan? Want dat de burgemeester iets fout zou hebben gedaan, dat wordt met deze kop nadrukkelijk gesuggereerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat blijkt? Burgemeester Rehwinkel heeft zich de afgelopen dagen uit de naad gewerkt rond Koninginnedag en de kroning. Maandagavond was Rehwinkel in touw bij de Groningse politie, en gistermiddag zat hij in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar hij als burgemeester de stad Groningen hoorde te vertegenwoordigen. Dat deed hij dan ook, net als alle burgemeesters van hoofdsteden in de provincie.


Na afloop gistermiddag van de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk werd Rehwinkel geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. Toevallig luisterden wij naar de uitzending, en Rehwinkel zei veel interessante zaken over de kroning en en passant maakte hij reclame voor Groningen. Burgemeester Rehwinkel vertelde er ook dat hij de avond er voor druk was geweest, samen met de Groninger politie, onder andere vanwege een bommelding, waarvan je van te voren al vermoedde dat het een valse zou zijn. Maar niettemin pakte de Groningse politie de zaak serieus op, aldus een tevreden burgemeester.


Wie echter vanmorgen de berichtgeving leest op RTV Noord wordt een heel ander beeld geschetst. De burgemeester zou de politie in verlegenheid hebben gebracht, omdat de politie er voor had gekozen de bommelding niet naar buiten te brengen. Ook wekt RTV Noord de indruk alsof Rehwinkel voor zijn eigen lol in Amsterdam zat:’ Zelf was Rehwinkel tijdens Koninginnedag niet in Groningen; hij was bij de inhuldigingsplechtigheden in Amsterdam', een wat tendentieus zinnetje.


De Groningse burgemeester kan bij RTV Noord kennelijk helemaal niets meer goed doen. Dat de politie de bommelding niet meldt, daar valt wat voor te zeggen. Anderzijds: als de politie vaker zaken niet naar buiten brengt, dan zijn de regionale media er zelf als de kippen bij om te zeggen dat ‘zaken niet in de doofpot’ gestopt moeten worden, en dat zij zelf wel bepalen of ze iets melden of niet.

Dat neemt niet weg dat de coördinatie tussen de politie en de burgemeester op dit puntje inderdaad niet optimaal was: het ware veel verstandiger om één lijn te trekken. Of je meldt het wel, of je meldt het niet, kennelijk was er iets niet goed afgestemd tussen de politie en de burgemeester die naar Amsterdam moest. Schoonheidsfoutje dus, in een overigens qua openbare orde in Groningen vlekkeloos verlopen kroning en Koninginnedag.

Burgemeester Rehwinkel verzuchtte onlangs in een interview met NRC Handelsblad dat een van de redenen om te vertrekken uit Groningen is dat hij het gevoel heeft dat hij hier helemaal niets goed meer kan doen.


In dit geval lijkt het daar inderdaad wel een beetje op. Want: in Groningen is de Koninginnenacht zonder incidenten verlopen. Dat was mede te danken aan manier waarop de openbare orde is gehandhaafd. Wat ons betreft een groot compliment aan de Groninger politie. En aan de verantwoordelijke bestuurders het afgelopen weekend: burgemeester Rehwinkel en loco-burgemeester Joost van Keulen.