nieuws

16 mei 2013, 10:10 door Hans de Preter

Commentaar: Hans Nijland overspeelt zijn hand

FC Groningen is furieus op burgemeester Rehwinkel van Groningen. Volgens de club zijn gemeente, politie en justitie nu overdreven bezig met veiligheid, en is het overdreven om de verkoop van kaarten aan strenge voorwaarden te verbinden. ‘Burgemeester Rehwinkel heeft meer met Sinterklaas dan met FC Groningen’, zo sneerde Hans Nijland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Burgemeester Rehwinkel heeft zich laten adviseren door politie en justitie en heeft besloten dat het niet verantwoord is om de kaartverkoop vrij te laten en daarmee het risico te lopen dat FC Twente supporters tussen FC Groningen- supporters terecht komen.
 

Deze angst van de burgemeester en van de politie en justitie mag dan overdreven zijn: zij hebben een lesje geleerd met de Facebook-rellen in Haren. Want stel – en de kans is zeer gering – dat er wel trammelant komt in het stadion van FC Groningen. Wie krijgt dan na afloop het verwijt – ook van FC Groningen – dat de kaartverkoop niet van te voren aan banden was gelegd? Juist: burgemeester Rehwinkel. Je kunt het dus ook nooit goed doen.


Het is voor een buitenstaander moeilijk te beoordelen wie er nu gelijk heeft: FC Groningen (“het blijft rustig vanavond in het stadion”), of de politie (“beter geen risico nemen’.) Omdat het van te voren dus onmogelijk is om in te schatten hoe het zal gaan, hebben wij in Nederland een systeem waarbij er uiteindelijk een persoon is die de knoop doorhakt: en dat is de burgemeester.


Het is dus niet verstandig dat Nijland zo fel van leer trekt, zeker ook omdat FC Groningen de gemeente nog wel eens nodig zal hebben.
Wat ons betreft is het dan ook verstandig wanneer Hans Nijland zijn toon matigt. Want anders hangt er wat ons betreft een strenge straf boven zijn hoofd: hij zal zich dan in november moeten verantwoorden bij Sinterklaas. Ook nog voor het feit dat hij vorige maand in het Stadhuis op een noodknop duwde en het hele politieapparaat in staat van hoogste paraatheid bracht.


Nijland moet dus oppassen dat straks niet zijn spelers aan Spanje worden verkocht, maar dat hij zelf in een zak verdwijnt om meegenomen te worden naar Spanje.

En wie zal er dan een goed woordje voor hem moeten doen om hem uit die zak te krijgen, en terug bij Groningen? Juist ja.