nieuws

16 jan 2001, 00:12

Comité tegen Gat hekelt 'propagandatekening' op referendumkrant.

Het Comité geen Gat in de Grote Markt vindt dat de als objectief bedoelde referendumkrant wordt ontsierd door een propagandatekening op de voorkant. De gemeentelijke referendumkrant is afgelopen vrijdag huis aan huis verspreid om de Groningers objectief te informeren over de plannen voor de Grote Markt en het referendum daarover.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het comité wordt op de concepttekening een veel te rooskleurig beeld geschetst van de plannen. Kritiekpunten zijn dat de vier entreegebouwtjes van de garage niet zijn ingetekend, dat de tunnel naar de garage te ver van de Martinikerk is getekend, dat er niet wordt aangegeven dat er veel bomen sneuvelen en dat het blijvende gat in het marktplein te mooi wordt voorgesteld.
Woordvoerster Judith Nieboer denkt dat het gat met daarin het ondergrondse winkelcentrum veel lelijker uitpakt: ,,In dat gat zijn nu bomen getekend. De praktijk zal wel zijn dat er muren of hekken omheen komen, om te voorkomen dat men het gat invalt. Dat wordt dus een lelijke fietsenstalling, een wildplasplek, of allebei.’’
Het comité vindt dat de onafhankelijke referendumcommissie niet deze tekening had mogen gebruiken, omdat die door de gemeente is gemaakt om de plannen aan te prijzen. Geen Gat in de Grote Markt heeft naar eigen zeggen al op 7 november in een brief aan de gemeenteraad verzocht deze ‘suggestieve’ tekening niet meer te gebruiken.