nieuws

24 mrt 2014, 09:09

College-onderhandelingen Groningen van start onder leiding van informateur Hayo Apotheker

In Groningen begint het politiek gezien nu spannend te worden: welke partijen gaan een nieuw college vormen? Er is een informateur benoemd die moet uitzoeken welke partijen het beste bij elkaar passen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hayo Apotheker is vandaag voorgedragen als informateur door D66-lijsttrekker Jetze Luhoff. Maandag 24 maart vindt het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag van 19 maart plaats. Wanneer de nieuw geïnstalleerde raad donderdag instemt met voordracht en de informatieopdracht die morgen opgesteld wordt, zal Apotheker gesprekken gaan voeren met de verschillende politieke partijen om de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie in kaart te brengen.

 

Duidingsdebat

 

D66 won afgelopen woensdag de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. Met negen zetels wordt D66 de grootste partij van de stad.  Onder leiding van burgemeester Vreeman gaan de partijen maandag 24 maart met elkaar in de debat over de duiding van deze uitslag. Daar zullen de partijen ook spreken over hoe een nieuw college tot stand moet komen.

 

Na overleg met de overige partijen draagt D66 Hayo Apotheker voor als informateur. In de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad op donderdag 27 maart zullen de benoeming van Haijo Apotheker en de informatieopdracht formeel bekrachtigd worden.

 

Apotheker

 

Hayo Apotheker is sinds 1 januari 2012 burgemeester van Súdwest-Fryslan. Eerder was hij minister van Landbouw in het tweede kabinet-Kok. Als wethouder van Loppersum en daarna als burgemeester van Muntendam, Veendam en Leeuwarden oogstte de Groningse socioloog en planoloog grote waardering als bekwame en nuchtere bestuurder.