nieuws

30 mei 2013, 12:12

Cohen verdiende 35.000 euro met 'Haren'

Cohen verdiende 35.000 euro met 'Haren'

Job Cohen kreeg voor zijn onderzoek naar de Facebook-rellen in Haren ruim 35.000 euro. De overige vier leden van de commissie-Cohen verdienden 5750 euro, zo blijkt uit de offerte die de gemeente Haren donderdag openbaar heeft gemaakt. De gemeente deed dit nadat RTV Noord en het Dagblad van het Noorden naar een onafhankelijke bezwaarcommissie waren gestapt, omdat ze duidelijkheid wilden over de kosten van het onderzoek. Die commissie adviseerde de kosten openbaar te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er was al bekend dat het onderzoek, dat gebeurde op verzoek van politie, justitie en de gemeente Haren, bijna 400.000 euro kostte. Uit de offerte blijkt dat Cohen 325 euro per vergadering kreeg. Voor zijn extra taken als voorzitter, zoals het opstellen van het hoofdrapport, kreeg hij 27.750. De andere leden kregen 250 euro per bijeenkomst, waarvan er in totaal 23 waren.Aan communicatie over het rapport is in de offerte een bedrag van 18.500 euro gereserveerd.

Van de 400.000 euro ging het grootste deel naar onderzoekers die door de commissie werden ingezet. Het onderzoek leidde tot een driedelig rapport over onder andere het optreden van de overheid en de rol van sociale en traditionele media bij de rellen. Rob Bats, die ten tijde van de rellen burgemeester was van Haren, besloot na de presentatie van het vernietigende rapport zijn functie neer te leggen.