nieuws

14 sep 2001, 00:12

City Club enthousiast over theater-plan Grote Markt oostzijde

Groningen staat voor een belangrijke keuze: verder ontplooien als grote stad of weer een dorp worden. Voor Dick Jager van de Groningen City Club is het kraakhelder: Wil Groningen haar functie als centrum van het Noorden in de toekomst behouden, dan moet de stad nu in de binnenstad investeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningen City Club, de vereniging van binnenstadondernemers, pleit al lange tijd voor een breder aanbod in de binnenstad. Meer verschillende soorten winkels, meer cultuur en meer allure. "We hebben veel te weinig voor bezoekers van de binnenstad. Je moet echt wat extra's aanbieden om mensen uit de regio aan te trekken. Daarom staan wij ook helemaal achter het voorstel om een groot theater aan de oostzijde te bouwen. Dat zou een heel cultuurcentrum kunnen worden met theater, muziek en horeca. Dan is de Grote Markt dag en nacht levendig", zegt Dick Jager. Jager hoopt dat er snel nieuwe plannen komen, omdat de vernieuwing van de Grote Markt door het wegstemmen van de oude plannen een grote vertraging heeft opgelopen. "Wij willen die regiobezoeker trekken. Die moet niet naar Drachten, Assen of Leeuwarden gaan. Daarom moet Groningen blijven investeren in het centrum. Mensen komen naar een stad voor de binnenstad en niet voor de buitenwijken."
Daarom vindt de Groningen City Club het erg belangrijk dat ook de grote winkels in de binnenstad blijven. "Kleine en grote winkels vullen elkaar aan. Ze hebben elkaar nodig. Daarom moet je de grote bedrijven niet de binnenstad uitjagen, zodat ze zich aan de periferie gaan vestigen. Dan komen minder mensen in het stadshart.", zegt Jager. Dick Jager vindt het belangrijk dat een nieuw plan niet stukloopt op gekibbel over een parkeergarage. "Laten we nou eerst met z'n allen een nieuw plan maken. De bereikbaarheid komt later wel. We moeten het eerst eens worden over de bestemming voor de Grote Markt. Als men geen auto's boven de grond wil, dan kunnen we ze gewoon onder de grond leiden. Mensen van buiten de regio komen graag met de auto. Maar daar valt wel een oplossing voor te vinden", zegt Jager.