nieuws

25 sep 2000, 00:12

Christelijke politici uit Den Haag geschokt door Groningse Billboard

Christelijke politici uit de Tweede Kamer zijn verontwaardigd over een billboard in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Een democratie onwaardig” en “nogal provocerend”. De christelijke partijen GPV en RPF zijn geschokt door de nieuwste billboards van het mannenblad ZSM. ‘Alles is te huur. Zelfs god’ luidt de slogan op de reclameborden. “Niets is meer heilig, als het maar shockeert”, zegt fractievoorzitter L. van Dijke van het RPF. De reclametekst roept bij hem een gevoel van vervreemding op. “Ik vraag me af of dit nog wel mijn samenleving is. In een volwaardige democratie wordt tenminste nog rekening gehouden met minderheden.”
Marketingmanager Martijn van der Neut van ZSM bedacht de slogan en vindt hem ‘een keurige uiting’. Aan de tekst ligt zelfs een journalistieke afweging ten grondslag. “Een artikel gaat over wat er tegenwoordig allemaal te huur is. Een dominee kost bijvoorbeeld 55 gulden per uur. Laat ze daar maar over klagen.” Van Dijke doet het verweer van Van der Neut af als een ‘smoesje’. “Zijn enige doel is geld verdienen.” G. Schutte van het GPV noemt de billboards respectloos voor religieuze mensen. Beide politici verwachten niet dat ZSM voor godslastering vervolgd wordt. “Een uiting moet dan spottend bedoeld zijn”, zegt Schutte. “En dat ontkennen die mensen altijd. Zo laf zijn ze wel.”
De Bond Tegen Het Vloeken dient volgende week een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Directeur R. van de Poll gaat uit van een overwinning. “Tot nu toe hebben we altijd gewonnen. We stappen dan ook niet voor elk wissewasje naar de Commissie.” ZSM verklaarde zich neer te leggen bij de uitspraak. In Nederland staan 350 billboards met de omstreden slogan. Het mannenblad ontwierp nog twee opvallende reclameborden. Hierop staan de teksten ‘De 101 mooiste vrouwen ter wereld. Volgens ons dan’ en ‘Droompartner gevraagd. Dead or alive.’