nieuws

02 nov 2000, 00:12

Chirurgische intensive care AZG dicht door ziekenhuisbacterie

Het Academisch Ziekenhuis (AZG) in Groningen heeft de chirurgische intensive care unit gesloten. Bij vijf patienten is de ziekenhuisbacterie aangetroffen. De afdeling is vermoedelijk enige weken gesloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Drie van de besmette patienten zijn niet ziek, twee vertonen wel ziekteverschijnselen. Op de afdeling waarvan een der besmette patienten afkomstig was, zijn uit voorzorg negen personen onderzocht, aldus een AZG-woordvoerder. De bacterie Acinetobacter baumanni is niet gevaarlijk voor mensen met een goede gezondheid, maar is gevaarlijk voor personen met een verminderde weerstand. De behandeling van ziekenhuisbacterien is lastig, omdat ze doorgaans resistent zijn voor gangbare antibiotica. De bacterie die nu in het ZAG is aangetroffen is lastig te bestrijden, omdat hij het zowel in droge als natte lucht lang uithoudt, aldus de woordvoerder.
De behandeling van patienten gaat volgens schema door, benadrukt de woordvoerder. Het ziekenhuis heeft naast de chirurgische intensive care nog voldoende alternatieve intensive care bedden beschikbaar, aldus de woordvoerder.