nieuws

14 mrt 2001, 00:12

Chinezen willen Groningse scheepsbouw

China is geïnteresseerd in de kennis van de Groningse scheepsbouw. Een delegatie van een ingenieursbureau uit Shanghai is naar Groningen gekomen om met de Central Industry Group (CIG) te praten over de levering van software voor het ontwerpen en construeren van schepen. Dat heeft directeur A. Staal bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De CIG is een cluster van zestien bedrijven met zevenhonderd medewerkers die werken als toeleverancier voor de scheepsbouw. De Groningse scheepsbouw behoort tot de beste ter wereld, vooral voor schepen met een breedte tot maximaal zestien meter. Volgens directeur A. Staal van Numeriek Centrum, één van de bij de CIG aangesloten bedrijven, is de komst van de Chinezen een erkenning van de sterke positie van de Groningse scheepsbouw. ‘Ja, zeker, want ze komen speciaal uit Shanghai naar ons toe om te praten over de levering van onze kennis. Die kennis willen overigens ook graag leveren’.
Staal is niet bang dat het verkopen van de kennis op termijn leidt tot een ondermijning van de Groningse concurrentie-positie wanneer de Chinezen de know-how combineren met hun lage lonen. ‘We zijn er zelf bij; we weten zelf wel welke kennis we verkopen en welke niet’. Volgens hem zit het aantrekkelijke van een deal niet alleen in de opdracht maar vooral ook in de contacten. ‘Het is wel vaker zo dat als iemand contact met je opneemt daar meer dingen uit voort kunnen vloeien. In die zin kan de opdracht dan ook zeker een impuls opleveren voor de Groningse scheepsbouw-industrie’.