nieuws

10 okt 2001, 00:12

Celstraffen voor daders 'sleepongeval'

De rechtbank in Groningen heeft een 21-jarige automobilist uit Groningen die na een aanrijding een fietser bijna zeshonderd meter onder zijn auto meesleurde, veroordeeld tot vier jaar celstraf en vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. A.D. werd schuldig bevonden aan poging tot doodslag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er was eerder vier jaar en tbs met dwangverpleging en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar tegen hem geëist. D.'s eveneens 21-jarige bijrijder K.T. kreeg twee jaar cel opgelegd, wegens medeplichtigheid aan de poging tot doodslag. Tegen hem was vier jaar geëist. Hij is volgens de rechtbank medeschuldig omdat hij niet ingeep en de bestuurder zelfs aanmoedigde na het ongeval door te rijden.
De auto van het tweetal schepte op donderdagavond 29 maart een 18-jarige fietser die wilde oversteken. Het slachtoffer kwam daarbij klem te zitten onder de auto. De bestuurder reed met plankgas door. Pas 600 meter verder waar een haakse bocht half over de stoep werd genomen bleef de zwaargewonde man achter op het trottoir. Het slachtoffer verkeerde geruime tijd in levensgevaar. De daders lieten de auto in een parkeergarage achter. Zij durfden er niet onder te kijken uit angst daar ledematen aan te treffen. D. en T. waren beiden kort voor het ongeval vrijgekomen. D. verklaarde in een vlaag van woede, angst en frustratie te zijn doorgereden.
De mannen konden pas na een aantal dagen worden aangehouden na een tip van een vriendin die achterin de auto had gezeten. T. reed op het moment van zijn aanhouding zonder rijbewijs in een gestolen auto waarmee hij even daarvoor een aanrijding had veroorzaakt.