nieuws

09 nov 2000, 00:12

CDA-fractie: ‘Geen verdere openbare aanbesteding OV na mislukking NoordNed’

De Tweede Kamerfractie van het CDA stelt dat de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer niet werkt. De slepende problemen rondom vervoerder NoordNed maken duidelijk dat het beter is om in andere gebieden niet over te gaan tot soortgelijke aanbesteding, zo stelt de oppositiepartij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit blijkt uit schriftelijke vragen van CDA-kamerlid Jacob Reitsma. Hij wil van minister Netelenbos van Verkeer weten of zij ‘ook van mening is, dat ook na de eerste opstartproblemen de dienstverlening van NoordNed onder de maat blijft’. De minister moet binnen enkele weken reageren. ‘’We hebben inmiddels al een heel dossier liggen over NoordNed’’, verzucht een CDA-woordvoerder.
De vragen zijn een reactie op de verschillende problemen waarmee NoordNed te maken had, zoals het niet ter beschikking hebben van voldoende materieel waardoor treinen overvol zaten. Er was bijvoorbeeld geen eersteklas coupe en er moesten bussen worden ingezet. De provincie Groningen legde NoordNed recentelijk een boete van enkele tonnen op, omdat het vervoerscontract niet werd nagekomen.
Reitsma wil tevens een reactie op een in het Financieel Dagblad gelanceerde voorspelling. Deze stelt dat marktwerking in het OV funest is voor busdiensten op het platteland. Concurrentie tussen vervoerders zou niet tot kwaliteitsverbetering leiden, omdat slechts eenmaal in de vijf jaar een nieuwe aanbesteding plaatsvindt. De minister moet binnen enkele weken reageren.