nieuws

07 feb 2001, 00:12

Cassatie tegen vrijspraak in zaak Tjirk van Wijk

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de vrijspraak van Henk H. uit Assen voor de moord op Tjirk van Wijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens justitie is H. medeverantwoordelijk voor de dood van Van Wijk. Het gerechtshof in Leeuwarden sprak de man anderhalve week geleden in hoger beroep vrij. Er was veertien jaar cel geƫist.
Volgens het hof was Van Wijk al dood alvorens H. op het lichaam instak. Het gerechtshof basseert zich op het rapport van een patholoog-anatoom. Hoofdverdachte D. de V. zou het slachtoffer eerder de fatale messteken hebben toegebracht. Daarom kan H. medeplegen van doodslag niet ten laste worden gelegd, aldus het hof. De man is inmiddels weer op vrije voeten.
Het Openbaar Ministerie vindt het niet van belang of Van Wijk al overleden was op het moment dat H. de verwondingen toebracht. Volgens het OM is door de nauwe samenwerking met D. de V. de man ook schuldig.
De 27-jarige Van Wijk uit Groningen werd in oktober 1999 met vijftig messteken om het leven gebracht. Beide mannen kenden Van Wijk niet en hadden willekeurig bij hem aangebeld. De V. stak als eerste tientallen keren op het slachtoffer in, daarna volgde H. De V. is inmiddels veroordeeld tot veertien jaar cel en TBS.