nieuws

06 feb 2013, 16:04

Carnavalsmuziek uit Venetië in Groningen

Carnaval alleen gevierd onder de rivieren? Nee hoor, ook in Groningen kunnen ze er wat van! Op 6 en 7 februari, een paar dagen voordat het in Kloosterburen (Kronkeldörp) en Ter Apel (Kloosterwieke) gonst, glanst en glittert rond de mooiste praalwagens en Prins Carnaval, neemt The Northern Consort u mee naar de tijd waarin het ooit begon. Kom en maak het oude Carnaval van Venetië mee, in muziek, beelden en een wel heel bijzondere sfeer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Carnaval van Venetië is ontstaan in 1162, na een overwinning van de oude stadstaat Venetië op Ulrico, de patriarch van Aquilea. Het spontane volksfeest dat losbarstte na die overwinning op het Sint Marco Plein werd het begin van een jaarlijkse traditie. 

 

De rondreizende artiesten, goochelaars en circussen, die altijd al rijk vertegenwoordigd waren in de stad, deelden in de feestvreugde. Niet veel later werd een speciale wet uitgeroepen die het toestond dat iedereen een masker droeg tijdens de feesten.  Het dragen van maskers maakte het mogelijk om je anoniem te bewegen in het feestgedruis en om alle religieuze en ethische remmen los te gooien. Venetië werd zo een mengelmoes van sociale klassen, ongeacht rijkdom of stand. 

Het carnaval van Venetië werd in de hele wereld het symbool bij uitstek van plezier, muziek en geheimzinnigheid.
Om de hoek van het Sint Marco Plein woonde Antonio Vivaldi (1678-1741), die om zijn haarkleur ook wel de Rode Priester werd genoemd. In zijn tijd en in zijn stad beleefde het carnaval met de Commedia dell’ Arte haar hoogtepunt.

Hij schreef muziek die vernieuwend was en ook heel populair. Het kan niet anders dan dat zijn sprankelende Concerti à 5 geklonken hebben in carnavalstijd. Overigens zal niet alleen de muziek u verrassen…


The Northern Consort is een professioneel barokensemble (spelend op authentieke instrumenten) met een eigenwijze programmering. Geroemd om haar kwaliteit, speelplezier en inventiviteit staat elk concert weer garant voor een unieke ervaring.

Woensdag 6 februari, 20:00 uur: NH Kerk Kloosterburen, St. Jansstraat 8, Kloosterburen. Toegang gratis, collecte na afloop
Donderdag 7 februari, 20:00 uur: Pelstergasthuiskerk, Pelsterstraat 43, Groningen
 

Kaarten via  www.northernconsort.nl of aan de zaal