nieuws

16 jul 2001, 00:12

Cameratoezicht leidt niet tot daling van geweld

De veertien camera’s die begin 2000 in de Groninger binnenstad werden geïnstalleerd, hebben niet geleid tot een daling van geweld. Dat meldt De Aangever, het Korpsblad van de Regio Politie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verwachting dat de aanwezigheid van camera’s in de binnenstad een daling van het aantal geweldsdelicten tot gevolg zou hebben, is niet uitgekomen. Volgens de onderzoekers van onderzoeksbureau Intraval heeft dit mogelijk te maken met het feit dat een jaar hiervoor te kort is.
Wel zijn er, onder het toeziend oog van de camera’s, meer verdachten aangehouden. Ook worden de geweldzaken sneller afgehandeld. Dit omdat verdachten van geweldsmisdrijven onder druk van camerabeelden eerder bekennen.
Zowel bezoekers als bewoners van de binnenstad staan nu positiever tegenover het cameratoezicht. Het draagvlak onder deze groepen is toegenomen van 75 % tot 85 %. Vooral de bezoekers zijn zich veiliger gaan voelen door de aanwezigheid van de camera’s.
De camera’s werken van 7 uur ’s avonds tot 7 uur de volgende ochtend. De beelden worden twee keer twaalf uur bewaard, waarna ze gewist worden. Als op de beelden een misdrijf te zien is, worden ze langer bewaard.