nieuws

16 mei 2001, 00:12

Cameratoezicht Groningen schrikt vechtersbazen niet af

Camera's die vorig jaar in de binnenstad van Groningen zijn geplaatst ter preventie van het veelbesproken zinloos geweld, blijken vechtersbazen in de praktijk niet af te schrikken. Het toezicht wordt vooral door politie en justitie gewaardeerd, zo blijkt uit een gemeentelijk rapport.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Omdat mensen die een vechtpartij veroorzaken doorgaans dronken zijn, blijkt de preventieve werking van camera's tot nu toe gering.'' Dat constateert burgemeester Wallage van Groningen in de toelichting op het dinsdag gepresenteerde rapport. Het document beschrijft de bevindingen van het eerste jaar van het cameratoezicht.
Door de camera's weet de politie sneller op welke plek problemen zijn en kan ze zo bovendien meer verdachten achterhalen. Justitie waardeert de met de camera's verkregen bewijslast. Groningers geven aan in het afgelopen jaar niet vaker ooggetuige te zijn geweest van geweld of er zelf slachtoffer van te zijn geworden dan voorheen. Wel zeggen ze zich veiliger te voelen in de wetenschap dat ze worden gefilmd.
Het aantal vermogensmisdrijven in het toezichtsgebied daalde met 10 procent, het aantal aangiften van geweldscriminaliteit nam toe. Dat betekent niet per definitie dat het aantal geweldsdelicten groeide, maar komt mogelijk doordat de politie vaker incidenten waarneemt, staat in het rapport.
De Registratiekamer had de gemeente vooraf voor deze resultaten gewaarschuwd. ,,In de eerste jaren moeten mensen nog wennen aan het cameratoezicht'', stelt Wallage.