nieuws

10 okt 2000, 00:12

Cabaretiers relativeren zwaarmoedige Brecht

Het NNT brengt de komende maanden de roemruchte Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill op de planken. Het stuk wordt uitgevoerd door de ongebruikelijke combinatie van zes cabareteske acteurs, twee actrices, acht dansers en een achtkoppig orkest.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ensemble brengt onder regie van Matthijs Rümke een eigentijdse versie van het spektakelstuk, waarin humor de zwaarmoedigheid van de Duitse auteur aangenaam relativeert.
De drie cabaretiers van de groep NUHR en Han Römer, Titus Tiel-Groenestege en Genio de Groot, acteurs die al eerder met het drietal samenwerkten, vormen met NNT-actrices Carice van Houten en Margôt Ros de spil van de uitvoering. De mannen van NUHR besloten dit jaar tussen twee eigen programma’s door een uitstapje te wagen naar een serieuzer toneelstuk. Eerder verleenden zij al hun medewerking aan de kleinschalige NNT-productie ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett, een geste die beide partijen uitstekend beviel.
De Driestuiversopera vertelt het verhaal van de charmante schurk Mackie Messer, die in het achttiende eeuwse Londen een misdaadsyndicaat leidt. Hij trouwt met Polly, de dochter van bedelaarskoning Peachum, waarmee de boef zich de razernij van zijn verse schoonvader op de hals haalt. Om Mackie te straffen spant Peachum samen met alle vijanden die de boef in de loop der jaren heeft gemaakt, waarna de bandiet alle moeite moet doen om de noodlottige val die voor hem is gezet te ontlopen.