nieuws

08 jan 2001, 00:12

Burgemeester Wallage wil alsnog vertoning ‘Ajax’-film in Groningen

Burgemeester J. Wallage wil dat de film ‘Ajax- daar hoorden zij engelen zingen’ van regisseur Roel van Dalen in Groningen vertoond moet kunnen worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De gemeente Groningen wijkt niet voor dreigementen van een kleine ondemocratische groep in de samenleving’’, stelt hij. Het Groninger Filmcentrum Poelestraat maakte vrijdag bekend dat de film in de noordelijke hoofdstad toch niet vertoond zal worden.
De bioscoop ontkent dat het besluit iets te maken heeft met supportersdreigementen. ,,Er zijn op dit moment andere films die onze aandacht verdienen’’, luidt het argument. ,,Het feit dat iedereen fanatiek achter de film aan zit is voor ons geen expliciete reden om hem te gaan draaien.’’
‘Ajax’ veroorzaakte vorige maand hevige commotie toen de roulatie van de film in verscheidene steden werd opgeschort na dreigementen van voetbalsupporters. Ook de geplande première in het Groninger filmcentrum werd toen afgeblazen. Destijds werd gezegd dat ‘Ajax’ wellicht later nog gedraaid zou worden.
De film ging donderdagavond in Rotterdam wel in première. De zaal in het theater Lantaren/Venster werd voor vertoning door de politie doorzocht. In en rond de bioscoop waren tientallen politiemensen actief.