nieuws

12 jun 2001, 00:12

Burgemeester Wallage veegt Stadhuis schoon

Burgemeester Wallage begint met de grote schoonmaak op het Stadshuis. Niet in politieke- maar in letterlijke zin, want hij gaat met een bezem de trappen van het Stadhuis te lijf. Dat gebeurt woensdagmorgen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op woensdag 13 juni zal om 9.45 uur burgemeester Jacq. Wallage het goede voorbeeld geven door zijn eigen ‘stadhuisstoepje’ schoon te vegen. Met deze actie wil hij laten zien dat vooral je eigen inzet belangrijk is voor het welslagen van het ‘Huiskamerproject’ van de gemeente Groningen. Namelijk dat de gemeente, en bewoners, bezoekers en ondernemers gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen voor een schone binnenstad. Je eigen stoepje vegen en geen vuil op straat gooien is al een stap in de goede richting.
De burgemeester is eerder die ochtend al vroeg uit de veren om gekleed in dienstkleding van de Milieudienst gemeente Groningen de binnenstad schoon te maken. Hij zal de spoelwagen bedienen en gaat tijdens de veegroute daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken. Vervolgens laat hij zich uitgebreid tijdens dit werkbezoek informeren over de eerste resultaten van het ‘Huiskamerteam’ dat deel uitmaakt van het Huiskamerproject. Dit team is vanaf 1 april actief op maandag tot en met zaterdag van 10.00 en 18.00 uur door handmatig de binnenstad schoon te houden na de machinale veegronde tussen 7.00 en 10.00 uur.
Het Huiskamerproject is een onderdeel van een groter gemeentebreed project Schoon, Heel en Veilig. Prettig wonen is de inzet, zonder ergenissen en overlast door zwerfvuil, wildplassers, bekladding, kapotte bestrating, fietswrakken en foutparkeerders e.d. De regiopolitie en de gemeente Groningen hebben afspraken gemaakt om samen adequaat een einde te maken aan de veelheid van ongemakken die een grote stad met zich meebrengt. Swingo’s Wallage maakt op zijn ochtendroute ook kennis met de zogenaamde ‘Swingo’s’. Dit is een nieuw type veegmachine waarvan er nu vier stuks specaal in de binnenstad worden ingezet. Deze geavanceerde machine is met name geschikt voor het stadscentrum. Vooral omdat ze onder meer geruislozer zijn dan de oude veegmachine, een kleinere draaicirkel kunnen maken door de afzonderlijk beweegbare wielen en is uitgerust met uitschuifbare borstels om het vuil uit kleine hoeken en gaten te borstelen. Bovendien is hij voorzien van een soort stofzuigerslang waarmee makkelijk vuil uit putten en tussen fietsenrekken weggezogen kan worden.