nieuws

23 jan 2001, 00:12

Burgemeester Wallage knel: Raad eist toch inzage asielzoekers-rapport

Burgemeester Wallage van Groningen begint onder steeds grotere politieke druk te komen om een rapport over criminaliteit onder asielzoekers toch openbaar te maken. Het Nieuwsblad van het Noorden meldt vanmiddag dat alle fracties inde gemeenteraad eisen dat hij het omstreden rapport toch publiceert. Het CDA laat ons zojuist per fax weten dat ‘het geheim blijven van het rapport het slechtste is wat denkbaar is’

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het artikel vanmiddag in het Nieuwsblad nemen de gemeenteraadsfracties geen genoegen met de toezegging van de burgemeester dat hij weliswaar het rapport zelf niet vrij kan geven, maar wel de meest relevante feiten uit dat rapport. Op het GPV na willen alle raadsfracties het volledige rapport. Dat zouden ze dan woensdag willen inzien tijdens een vergadering van de raadscommissie veiligheidszaken.
De raadsfracties zijn vooral boos over het feit dat burgemeester Wallage wel uitlatingen deed over het rapport in Trouw en later ook in NRC Handelsblad, maar dat rapport zelf vervolgens niet ter inzage wil geven. Fractievoorzitter Remco Kouwenhoven (VVD) laat in het Nieuwsblad weten dat hij zich daardoor gefrustreerd voelt in de controlerende taak van de gemeenteraad.
Volgens CDA fractievoorzitter Martine Visser heeft burgemeester Wallage zichzelf maar ook de Raad in een moeilijke positie gebracht door uitspraken te doen over criminele asielzoekers en toch vast te houden aan vertrouwelijkheid van het rappoort. ‘Een ononderbouwde conclusie over hoge criminaliteit onder asielzoekers blijft nu in de lucht hangen om te pas en te onpas gebruikt te worden’, aldus Visser.