nieuws

22 jan 2001, 00:12

Burgemeester Wallage beslist over vrijgeven ‘asielzoekers-rapport’

Burgemeester J. Wallage van Groningen neemt vandaag, maandag, een besluit over de vraag of hij een geheim rapport over criminaliteit onder asielzoekers zal vrijgeven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een rapport dat ongekend veel stof heeft doen opwaaien. Het betreft een rapport van de Groningse recherche, volgens welke de criminaliteit onder asielzoekers vijf keer hoger zou zijn dan onder gemiddelde burgers.
Burgemeester Wallage wilde dat rapport vorige week niet vrijgeven, maar deed er vervolgens wel uitlatingen over in het dagblad Trouw. Dat is hem op kritiek van de fracties in de Groningse gemeenteraad komen te staan. Die vinden dat het van tweeën één is: of je publiceert het rapport en houdt vervolgens je mond tegenover de media – ook tegenover Trouw. Of je publiceert het wel, en bent vervolgens vrij om commentaar te geven. Het rapport is door de burgemeester wel ter beschikking gesteld aan de staatssecretaris van justitie mevr. Kalsbeek. Deze heeft laten weten dat het aan Wallage zelf is om te beslissen of hij het rapport vrijgeeft. De bal ligt dus bij de burgemeester van Groningen.