Nieuws

Burgemeester Schuiling: ‘Eerder open stellen van het Noorden geen optie’

In Groningen, Friesland en Drenthe zijn de minste corona-gevallen van Nederland. Maar toch is het beslist geen optie om het Noorden eerder open te stellen en de corona-maatregelen hier alvast wat te versoepelen. Dat zegt burgemeester Koen Schuiling van Groningen. Volgens de burgemeester weten we daarvoor te weinig van het virus, en openstelling van het Noorden zou kunnen leiden tot een nieuwe beweging van mensen, en sinds het carnaval in het Zuiden is duidelijk hoe riskant dat is.


Leestijd: 2 minuten

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier
Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

Dat stelt burgemeester Schuiling donderdag in het Dagblad van het Noorden. Daarin een verslag van een uitzending via internet van DvhN Live, waar burgemeester Schuiling te gast was. Daar reageerde hij op de aankondiging van premier Rutte dat Nederland voorlopig nog in de lock down blijft zitten, en dat er geen versoepeling komt, ook niet voor de horeca.

Schuiling laat weten dat hij enerzijds teleurgesteld was dat er niet meer mogelijk is. Maar aan de andere kant moet je realistisch blijven. Hij is bezorgd om de horeca in Groningen, volgens hem de ‘sfeermaker van de provincie’. Maar ook hij vindt dat het helaas niet mogelijk is om de horeca toch al open te doen. ‘Iedereen zou willen dat er meer mogelijk was, maar het gaat om de zorg, om de ziekenhuizen, daar doen we het allemaal voor’.

Daarom is openstelling van het Noorden ook geen gespreksonderwerp geweest in een overleg tussen de Nederlandse burgemeesters en het kabinet. Volgens Schuiling enerzijds omdat we nog te weinig weten van het virus. En ook omdat de kans op besmetting in de samenleving toeneemt met elk grote beweging in de samenleving, zoals carnaval in het Zuiden. ‘Mensen kunnen dan denken: we gaan lekker in Noord-Nederland naar de camping of het restaurant. Maar dan heb ik een handhavingsprobleem’.

De burgemeester is in elk geval zeer te spreken over de manier waarop in Groningen de regels worden nageleefd. Volgens hem zijn er tot nu toe heel weinig boetes uitgedeeld, en hij verwacht niet dat mensen nu massaal regels gaan overtreden.

Volgens Schuiling wordt er wel over nagedacht hoe binnen niet al te lange tijd musea en bioscopen weer open zouden kunnen, want bouwmarkten zijn nu ook al open. Dat musea nog niet open zijn komt omdat het daar lastiger is om bezoekersstromen in goede banen te leiden. Hoe dat zal worden opgelost, daarover ‘is het denken wel begonnen. Maar tot 20 mei blijven ze dicht. Dat is volstrekt helder’, aldus de burgemeester van Groningen tegen het Dagblad van het Noorden.