nieuws

14 feb 2013, 11:11

Burgemeester Rehwinkel en cdk Max van den Berg trekken weer samen op

Burgemeester Rehwinkel van Groningen heeft gisteren in de gemeenteraad van Groningen zijn excuses aangeboden voor het sturen van een brief aan NRC Handelsblad. Volgens de burgemeester heeft hij een verkeerde inschatting gemaakt van de effecten en was het niet verstandig om op dat moment die brief naar de krant te sturen. De kwestie is inmiddels ook uitgepraat tussen hem en commissaris van de koningin Max van den Berg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kwestie was gisteren aan de orde gesteld door GroenLinks en Stadspartij, die het vreemd vonden dat Stad en provincie niet eenstemmig leken te reageren op de aardschokken in Groningen. Commissaris Max van den Berg had gezegd dat er een ruime vergoeding nodig zou zijn van misschien wel een miljard euro.


In de brief aan NRC Handelsblad schreef burgemeester Rehwinkel dat hij ook vindt dat er een ruimhartige compensatie zou moeten komen voor inwoners van Groningen, maar anderzijds vond hij dat Groningen er wel voor moet waken zichzelf in de rol van Calimero te plaatsen.


Deze laatste opmerking werd beschouwd als impliciete kritiek op de commissaris der koningin. Gisteravond liet burgemeester Rehwinkel weten dat hij een verkeerde inschatting had gemaakt van de effecten van zijn  brief aan NRC Handelblad en daarvoor bood hij de raad zijn excuses aan.


Maar voor het overige is er volgens hem geen verschil van mening met de commissaris van de koningin. Volgens hem is er intussen een gesprek geweest met Max van den Berg en is de kou uit de lucht. ‘Zand er over en we trekken gezamenlijk op, zo hebben we afgesproken’, aldus burgemeester Rehwinkel.


U kunt zijn verklaring terug zien op video via:  www.groningen.nl