nieuws

22 nov 2000, 00:12

Brief Hugo de Groot waarschijnlijk kopie, zegt Huijgensinstituut

De vierhonderd jaar oude brief van Hugo de Groot die deze week na een zolderopruiming opdook in Groningen is waarschijnlijk een kopie. Dit zegt wetenschapper H. Nellen van het Constantijn Huijgensinstituut.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Nellen betreft het vermoedelijk een nauwgezette kopie uit dezelfde tijd. Die werden vaker vervaardigd omdat men uit het handschrift van een wetenschapper zijn status meende af te kunnen lezen. Hugo de Groot bedankt Vondel erin voor het opdragen van het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel aan hem. Het is voor die tijd een zeer belangrijke brief en er zijn nog ettelijke kopieën van in omloop.
De originele brief en een aantal kopieën zijn in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Nellen vergeleek een krantenfoto van de brief met een kopie en kwam zo tot zijn oordeel. “De bladspiegel, maar ook de rangschikking van de woorden zijn precies hetzelfde. In beide brieven zijn zelfs woorden op dezelfde plek uit de marge gevallen.
De Groningse antiquair Van den Enden hoopte de brief voor zevenduizend gulden te veilen, maar volgens Nellen is de kopie “slechts een paar tientjes waard”. De antiquair toont zich niet ontdaan. “Je probeert eens wat en soms heb je pech.” Van den Enden heeft een omstreden reputatie als antiquair. Hij kwam eerder in het nieuws toen hij schilderijen Van Gogh en Modigliani verkocht, waarvan de echtheid niet te bewijzen was. “Maar negatief of positief nieuws, het is allebei reclame”, reageert Van den Enden laconiek.