nieuws

20 jul 2000, 00:12

Brandweer in problemen door steeds nauwere waterleidingen

De brandweer in Nederland vreest het kind van de rekening te worden van het feit dat waterleiding-buizen in de toekomst nauwer worden. Wanneer de brandweer bij een grote brand dan enorme hoeveelheden water nodig heeft, wordt het onmogelijk om de benodigde grote hoeveelheden snel aangevoerd te krijgen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat de buizen in de toekomst steeds smaller worden is beleid van de waterbedrijven in Nederland. Zij hebben aangekondigd in de toekomst de huidige brede buizen te vervangen voor nauwere. Dat is efficiënter en hygiënischer.
‘Maar wij als brandweer zijn daar niet blij mee. Bij kleine branden redden we ons wel met onze tankauto’s met 1500 liter water. Maar bij de forse branden moeten we wel enorm veel water aftappen. En krappe leidingen leveren dan te weinig’, zegt de ondercommandant van de brandweer in Groningen J. Tuithof. Om de voorziene problemen te voorkomen is er nu een landelijke commissie van regionale brandweer commandanten ingesteld. Die moet met voorstellen komen om blus-problemen te voorkomen. Tuithof denkt dat er met enige creativiteit wel uit te komen is. Eén mogelijkheid zou kunnen zijn een apart leidingnet voor de brandweer. De commissie moet binnenkort met voorstellen komen.