nieuws

28 jun 2001, 00:12

Boze Gasunie sleept toezichthouder DTe voor rechter

Gasunie heeft een kort geding aangespannen tegen de toezichtshouder op de Nederlandse energiemarkt, DTe. Deze organisatie wil de prijs openbaar maken die distributiebedrijven de Gasunie betalen voor gas dat zij leveren aan huishoudens. Gasunie vindt dit commercieel gevoelige informatie en eist donderdag voor de president van de rechtbank in Den Haag f 100 miljoen per publicatie op internet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlandse huishoudens moeten tot 2004 hun gas kopen bij de vaste leverancier in hun regio. Daarna mogen zij, net als grootverbruikers, kiezen bij welk energiebedrijf zij gas kopen. Om consumenten inzicht te geven hoeveel hun distributeur aan de oud-monopolist Gasunie betaalt, zet DTe de inkoopprijs op internet. ,,Zodat deze gebonden afnemers een compleet beeld krijgen. Ze weten immers ook wat zij betalen'', verklaart een wordvoerder van DTe.
Gasunie is bang voor zijn onderhandelingspositie als de inkoopprijs van gas bij iedereen bekend is. ,,Nu de gasmarkt geliberaliseerd is, is die prijs commercieel gevoelige informatie'', vindt de woordvoerder van Gasunie. ,,Als de inkoopprijs bekend is, ondermijnt dat onze positie bij het opstellen van bijvoorbeeld exportcontracten'', stelt hij.