nieuws

09 jun 2009, 20:08

Boringen voor aardwarmtesysteem in duurzame wijk in Leek

In de gemeente Leek komt een modelwoning met een bijzonder systeem van aardwarmte. Donderdag start de firma Remon Aardwarmte uit Marum diepteboringen van 130 meter voor de aanleg van het aardwarmtesysteem van het ‘Infohuis’ in de wijk Oostindie in de gemeente Leek . Het Infohuis gaat dienst doen als informatiecentrum en als inspiratiebron voor duurzaam, gezond en energiezuinig bouwen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Infohuis wordt in september 2009 geopend. Na gereedkomen van de wijk wordt het Infohuis verkocht als woning.


In het Infohuis zal een gesloten bodemwarmtewisselaar geplaatst worden waarin vloeistof circuleert die de warmte overdracht naar de warmtepomp realiseert. Het voordeel van dit systeem is dat de woning, niet alleen verwarmd wordt, maar ook in de zomer door de warmtepomp kan koelen.

De woning wordt momenteel gebouwd en is zo ontworpen dat deze in de eigen energiebehoefte voorziet. Het huis wordt verwarmd (en gekoeld) met een warmtepomp, waarbij gebruik gemaakt wordt van aardwarmte. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteit en een zonneboiler geeft warm water. De goed geïsoleerde buitenkant van de woning beperkt de energievraag. Om het duurzame karakter nog extra te benadrukken is de woning flexibel en levensloopbestendig ontworpen. Zo komt er een lift in de woning, waardoor er later geen dure voorzieningen zoals een slaapkamer op de begane grond nodig zijn.