nieuws

07 dec 2000, 00:12

‘Bonnennorm’ politie Veendam door deel gemeenteraad met gemor ontvangen

Het op schrift stellen van streefcijfers voor het aantal in 2001 uit te delen boetes door de politie in Veendam heeft geleid tot ongenoegen in de gemeenteraad van deze gemeente. De CDA-fractie reageert boos op deze normen en vindt dat daarmee burgers worden opgejaagd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie zou volgend jaar onder meer minimaal tweeduizend snelheidsovertreders op de bon moeten slingeren.
VVD-fractievoorzitter E.P. Smid stelt dat het vastleggen van de norm slechts deel uitmaakt van het nieuwe politiebeleid. ,,Er zijn in een commissie een aantal zaken aan de orde gesteld, waar extra politieaandacht aan gegeven kan worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid’’, aldus Smid. Hij spreekt van ‘een experiment’. ,,Het CDA reageerde daar negatief op en vindt dat de politie beter ‘echte boeven’ kan gaan vangen’’.
De politie stelt dat het de wetshandhavers er zeker niet om te doen is koste wat kost een bepaald aantal processen-verbaal uit te schrijven. ,,De cijfers die nu zijn vastgelegd geven slechts een indicatie van wat van medewerkers bij benadering verwacht wordt. Maar uiteraard moet er wel een overtreding plaatsvinden, voordat we beboeten’’, benadrukt politiewoordvoerder S. Smedes.