nieuws

03 sep 2001, 00:12

Bond Heemschut: “Misschien past er een garage achter de oostkant”

De Oostzijde is het probleemkind van de Grote Markt. Dat vindt in ieder geval J. de Haan, forumlid namens Bond Heemschut. Volgens het 26-jarige lid van de provinciale commissie Heemschut vergeten te veel mensen te kijken naar ‘wat er al is’. “De aanvankelijke plannen van de gemeente waren veel te kort door de bocht.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel De Haan toegeeft dat de Noordzijde van de markt ‘niet helemaal’ aan het plein thuishoort, stelt hij toch dat het ‘als geheel waardevol’ is. “Je ziet daar een staalkaart aan architectonische benaderingen, hoewel de opbouw van de V&D verpestend werkt. Dat moet lager.”
In een garage onder de Grote Markt ziet Bond Heemschut geen heil. De Haan: “Die parkeergarage is een slecht idee. Het zou puur een symbool zijn; natuurlijk ontken ik niet dat we in Groningen een parkeerprobleem hebben, maar daar zijn toch genoeg andere oplossingen voor te bedenken? Er zou misschien een garage kunnen worden gebouwd achter de Oostzijde, het is gek dat ze daar nog niet aan gedacht hebben.”
Als het aan Heemschut ligt, moet er sowieso wat op de schop aan de oostkant van de markt. “Na de Tweede Wereldoorlog is de rode lijn van de Grote Markt teruggelegd van het plein af. Die lijn moet weer in ere hersteld worden, zodat de Oostzijde meer naar voren komt.” Ook is Bond Heemschut niet te spreken over de overgang tussen de straten en het plein: “Die is er niet. De oostkant is nu een doorlopend geheel. En de panden zijn te breed van opzet.”
Tijdens het forum zal De Haan erop toezien dat de ‘uiteindelijke vorm’ niet uit het oog wordt verloren. “Je zult zien dat straks iedereen komt aanlopen met mooie ideeën over hoe alle aspecten eruit moeten zien, zonder erbij stil te staan wat dat voor het geheel zal betekenen. De gemeente stuurt telkens weg van die uiteindelijke vorm. Dat is toch eigenlijk wel slecht.”