nieuws

21 feb 2001, 00:12

Bisschop Eijk nog enkele maanden uit de running

Het zal nog zeker enkele maanden duren voordat de Groningse bisschop mgr. W. Eijk al zijn functies weer zal hervatten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft woordvoerder A. Kuis dinsdag bevestigd. De 47-jarige Eijk moet uitgebreid herstellen van een verstopt bloedvat in de hersenstam dat begin dit jaar werd geconstateerd.
De bisschop kan uiteindelijk rekenen op volledig herstel. De komende tijd zal Eijk zich beperken tot kleine bureauwerkzaamheden voor het bisdom. De vicaris generaal neemt de functies van de monseigneur voorlopig waar.
,,Een chirurg telt in dagen, een internist in weken en een neuroloog in maanden’’, stelt Eijk in een verklaring. Begin januari kreeg de bisschop tijdens een retraite in Duitsland last van misselijkheid en duizeligheid, wat tot een opname in het ziekenhuis leidde. Hij had hoge koorts en barstende hoofdpijn, die alleen met morfine was terug te dringen.
Eind vorige jaar kwam de bisschop in opspraak toen hij in de Groningse St. Martinusparochie een pastoor installeerde die naar de mening van veel parochianen en het voltallige kerkbestuur te behoudend in de leer zou zijn. Als reactie stuurde Eijk het bestuur naar huis. Vier Groningse parochiebesturen lieten in een felle steunbetuiging hun afkeer over het gebeurde blijken en parochianen meldden uit protest te weigeren hun jaarlijkse kerkbijdrage te betalen.
Verscheidene pastores hebben al meerdere malen aangegeven uit hun ambt te willen stappen wanneer het klimaat in het bisdom niet snel verandert. De geestelijken vinden dat Eijk en zijn twee vicarissen niet voldoende communiceren. Ook is er een diepgaand meningsverschil over de inhoudelijke koers. De bisschop wil de priesters een te belangrijke plaats geven ten koste van de (niet-gewijde) pastoraal werkers, vinden ze.