nieuws

08 mei 2013, 10:10

Bijzondere film over hedendaagse Groninger orgelbouwer Eppo Rynko Ottes

Groningen heeft beroemde historische orgels, maar ook nu is er nog een unieke orgelbouwer actief: Eppo Rynko Ottes, die orgels heeft gebouwd die in de hele wereld worden gebruikt. Over hem gaat een bijzondere documentaire van de Stichting Beeldlijn, gemaakt door regisseur Saskia Jeulink. De film gaat op 9 mei in Appingedam in premiere.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Mozart is het orgel ”de koning der instrumenten”. Noord- Nederland is wereldberoemd om zijn kerkorgels en de muziek die daarop gespeeld wordt. Als door een wonder is in het noordelijke landsdeel een schat aan religieus erfgoed bewaard gebleven. 
 

 

De Groningse orgelbouwer Eppo Rynko Ottes ( 1941) bouwde tijdens zijn leven meer dan 70 orgels, voor kerken in binnen - en buitenland. In Groningen en Drenthe staan nog drie dienstdoende orgels van zijn hand. Hij bouwde in opdracht in heel Europa zijn orgels, zonder concessies te doen aan klank en kleur. “Als een moskee mij de opdracht geeft een orgel te bouwen, dan doe ik dat met evenveel plezier als voor een katholieke kerk”. Ambacht en kunst lopen als een rode draad door het leven van deze noordeling. Regisseuse Saskia Jeulink maakte samen met de orgelbouwer een spannende roadmovie langs plekken in Noord- Nederland, Duitsland en Spanje.


De film gaat in première tijdens het festival Terug naar het Begin op 9 mei aanstaande in de Franse School, Nicolai kerk te Appingedam.

 www.stichtingbeeldlijn.nl