nieuws

14 mei 2001, 00:12

Bijzonder spoortransport naar Stadskanaal op 13 mei

Op zondag 13 mei zal een er een bijzondere trein aankomen te Stadskanaal. Voor liefhebbers van oude treinen gaat het om een spoortransport om van te smullen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In deze trein, afkomstig uit Amsterdam, zijn enkele wagens opgenomen die voor de S.T.A.R. bestemd zijn. Onder deze wagens bevinden zich een aantal bijzondere wagens, zoals een kraanwagen, welke vele jaren deel uitmaakte van de ongevallentrein uit Utrecht. Naast deze kraanwagen is er ook een oude VAM-wagon in de trein opgenomen welke sedert 1930 al gebruikt werd voor de afvoer van vuilnis vanuit de Randstad naar Wijster.
Voor de spoorwegfans is het meest bijzondere wel dat de trein op het traject Amsterdam - Onnen getrokken wordt door loc 1501. Deze electrische locomotief, gebouwd in Engeland, heeft samen met 5 soortgenoten tot 1985 dienst gedaan bij de NS en trok voornamelijk de Intercity-treinen van Den Haag naar Venlo. Na de buitendienststelling is deze locomotief als enigste van de serie in Nederland bewaard gebleven en wordt sindsdien gebruikt voor extra treinen.
Naast de 1501 zal er nog een extra locomotief meegaan, dit is een electrische locomotief van de serie 1200. Deze robuuste en indrukwekkende locomotieven, naar Amerikaans ontwerp, zijn een aantal jaren geleden bij NS buiten dienst gegaan. Vele jaren waren ze door heel Nederland een bekend gezicht en reden ze onder andere de zware Intercity-treinen van Zandvoort aan Zee naar Maastricht. Locomotief 1211 is in de geel/grijze NS-kleuren bewaard gebleven en zal met het transport meegaan om rangeerwerkzaamheden onderweg te verrichten. Vanwege het ontbreken van bovenleiding op het traject Onnen - Veendam - Stadskanaal zal een zware diesellocomotief van ACTS (welke ook de containertreinen Veendam - Rotterdam rijdt in opdracht van Vos Logistics) de trein van Onnen naar Stadskanaal brengen. De historische electrische locomotieven 1501 en 1211 zullen meegenomen worden naar Stadskanaal, waarbij het voor het eerst is dat deze machines op de S.T.A.R.-spoorlijn te zien zullen zijn. De planning is dat de trein rond half vijf 's middags het station Veendam zal passeren en tussen vijf uur en kwart over vijf te Stadskanaal zal arriveren. Daar zullen de drie locomotieven in een line-up geplaatst worden, zodat fotografen de mogelijkheid hebben om foto's te maken. en overige belangstellenden kunnen de machines dan bekijken. Na enige tijd zullen de 3 locomotieven dan weer richting Onnen vertrekken. Het station te Stadskanaal is die middag geopend voor publiek. Mocht deze trein op de heenreis van Amsterdam naar Onnen forse vertraging oplopen dan zal het transport niet verder rijden dan Veendam. De wagens zullen in dat geval met een dieselloc van de S.T.A.R. naar Stadskanaal gereden worden.