nieuws

23 apr 2001, 00:12

Bezoekers vallen flauw in Anatomisch Museum

Tijdens het museum-weekend vielen bezoekers bijna flauw in het Anatomisch Museum, zo druk was het. De vereniging Sterk Water, die ijvert voor het behoud van dit museum, ziet de enorme belangstelling als een geweldige steun in de rug voor het behoud van dit museum en van het markante gebouw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het Anatomisch Museum in Groningen was het zaterdag zo druk dat er mensen dreigden flauw te vallen. Tussen twaalf en vijf uur hadden bijna 1300 mensen het museum bezocht. Om half drie werd een lezing werd gegeven door prof. dr. B. Hillen over de geschiedenis van de anatomie. Ook de collegezaal puilde uit door de overweldigende belangstelling van het publiek. De reacties van het publiek over de bijzondere collectie antieke preparaten was eenduidig: “Dit is iets bijzonder waardevols en mag niet verdwijnen!”
De openstelling van het museum tijdens het nationaal museumweekeinde is het werk van de vereniging Sterkwater. Deze vereniging die bestaat uit een groep zeer enthousiaste studenten, hoogleraren van de medische faculteit en vele Groningers zet zich al ruim een jaar in voor het behoud van de unieke collectie van het museum en het oude anatomiegebouw waarin het is gevestigd. Doordat het bestuur van de universiteit de grond waarop het gebouw staat nodig zegt te hebben voor uitbreiding van de medische faculteit wordt het al enige tijd met sloop bedreigd. Dat is , zo vindt de actiegroep, ook een bedreiging voor het anatomisch museum.
Dat komt niet alleen doordat de, in 1820 door koning Willen 1 geschonken collectie op zich uniek is. Juist de plaatsing van de stukken in de tevens museale vitrines in een ruimte die daar speciaal voor is ontworpen maakt het geheel tot een ensemble dat men in Nederland nergens anders aantreft.
Voor meer informatie zie ook: www.sterkwater.nl