nieuws

10 jul 2000, 00:12

Bezoek Bisschop Eijk aan asielzoekerscentrum bekritiseerd

De Groningse priester en oud-Europarlementarier Herman Verbeek vindt het bezoek dat de Groningse bisschop Eijk heeft gebracht aan het Huis van Bewaring voor Vreemdelingen in Ter Apel een ‘publiciteitsstunt’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bisschop bracht zondagmiddag in het kader van het R.K. Jubeljaar 2000 een bezoek aan dat Huis van Bewaring waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven.
Volgens Verbeek worden de gevangenen absoluut niet beter van het bezoek van de bisschop. ‘De meesten van hen komen uit Iran en Irak en zijn islamiet. Er zijn nauwelijks katholieken onder hen. Het bezoek van de bisschop is gewoon een show geweest’, stelt Verbeek. Volgens hem zouden de bezoeken van Nederlandse bisschoppen geloofwaardiger zijn geweest wanneer ze hun bezoek in stilte hadden gebracht. ‘Echte werken van barmhartigheid verricht je in stilte. Net zoals er vele bezoekgroepen dat doen die gevangenen in Nederlandse huizen van bewaring bezoeken zonder dat ze daar ruchtbaarheid aan geven’.
Ook de Werkgoep Vluchtelingen Vrij uit Groningen heeft kritiek op het bezoek van bisschop Eijk. Volgens deze groep criminaliseert de bisschop migranten en vluchtelingen die volgens deze werkgroep door de overheid werkgroep als criminilen worden bestempeld, terwijl het in feite slechts migranten en vluchtelingen zijn. ‘Bisschop Eijk legitimeert dit inhumane beleid van justitie door met zijn bezoek te suggereren dat het Huis van Bewaring in Ter Apel een strafinrichting is’. Het Bisdom Groningen was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.