nieuws

18 aug 2001, 00:12

Bewoner Mesdagkliniek mag niet in isoleercel wonen

Het Openbaar Ministerie in Groningen moet een bewoner van de Dr. S. van Mesdagkliniek, die nu in een isoleercel verblijft, binnen dertig dagen een echte plaats bieden in een psychiatrische kliniek. Lukt dat niet dan moet hij in vrijheid worden gesteld. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald. De bewoner, E.L., had zijn verblijf in een isoleercel aangevochten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

L., veroordeeld tot vijf maanden met tbs voor pedofilie, kon voor de tbs niet terecht in een behandelkliniek door een wachtlijst van tenminste een jaar. Bij gebrek aan ruimte werd hij begin deze maand in de Mesdagkliniek in een isoleercel geplaatst.
Hoewel de deuren daarvan overdag openstaan en hij gebruik mag maken van de diverse faciliteiten, zegt L. stapelgek te worden in de kleine ruimte waar licht en verse lucht ontbreken. Zijn advocate P. Rietberg noemt zijn situatie onhoudbaar en inhumaan. Rechter J. Praktiek ging met de advocaat mee. L. krijgt ook een schadevergoeding van 1500 gulden voor de tien dagen die hij al in de cel heeft gezeten en 50 gulden voor elke dag dat hij vanaf 5 augustus nog in de cel doorbrengt.
Het OM is tevreden. ,,Wij weten ook wel dat L. daar niet goed zit maar hadden weinig andere keus. We betalen met liefde een schadevergoeding om een delictgevaarlijke pedofiel van de straat te houden'', reageert persofficier M. Tragter-Schubert. Omdat L. nu beschikt over een urgentieverklaring verwacht justitie binnen de gestelde termijn een behandelplek te zullen vinden. (ANP)