nieuws

30 nov 2000, 00:12

Beweegbare verkeersdrempels Uithuizen groot succes

Een proef in de noord-Groningse gemeente Eemsmond met verkeersdrempels die omhoog gaan wanneer er te snel overheen gereden wordt, is een groot succes. Volgens de gemeente Eemsmond is het aantal weggebruikers dat er met te hoge snelheid over rijdt, gedaald van tachtig naar zeven procent.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De beweegbare verkeersdrempels werden bedacht door Eddy Keyer , een inwoner van Eemsmond, die ze verder liet ontwikkelen door de firma Vialis Nederland uit Haarlem. De drempels klappen maximaal acht centimeter omhoog wanneer er met te hoge snelheid over gereden wordt. Daardoor krijgt de bestuurder een kleine schok, waarna deze de snelheid remt. De verwachting was dat veel weggebruikers na deze ervaring hun snelheid wel zouden matigen.
Tijdens de proef, die in februari van start ging, bleek dat de weggebruikers dat inderdaad massaal hebben gedaan. De gemeente Eemsmond noemt de resultaten van de proef ‘ opzienbarend’. De proef werd gehouden in de Hoofdstraat in Uithuizermeeden waar de maximum snelheid 50 km. bedraagt. Daar overschreed voorafgaande aan de proef 80 procent van de weggebruikers die grens. Bij tussentijdse metingen in april was dat percentage gedaald tot 20 procent. In oktober was het aantal hardrijders uiteindelijk gedaald tot zeven procent.
Volgens de gemeente hebben de verkeersdrempels niet alleen als voordeel dat ze een snelheidsremmend effect hebben. Ook omwonenden profiteren er van want zij hebben minder geluidsoverlast. Chauffeurs en gebruikers van het openbaar vervoer hebben geen last meer van onplezierig gehobbel. Hulpdiensten als ziekenauto’s kunnen de drempel tijdelijk uitschakelen.