nieuws

08 feb 2013, 08:08

Betoog burgemeester Rehwinkel van Groningen in NRC valt verkeerd

Een betoog van burgemeester Peter Rehwinkel in NRC Handelblad van donderdag heeft geleid tot gemor binnen de PvdA. De burgemeester stelde in NRC Handelsblad dat Groningen uiteraard een vergoeding moet hebben voor de aardbeving, maar dat het voorbarig is om nu al te zeggen dat het een miljard euro moet zijn, of meer of minder. In elk geval moet Groningen er voor waken om zielig over te komen. Rehwinkel neemt afstand van een pleidooi van commissaris der Koningin Max van den Berg, die pleitte voor een fonds van 1 miljard euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We moeten niet meer in de rol van Calimero komen, maar vanuit een gevoel van zelfbewustzijn handelen. Groningen heeft zich geweldig ontwikkeld en we moeten niet te boek willen komen te staan als zielige provincie’, aldus de burgemeester.


Maar volgens zijn partijgenoot Meindert Schollema was deze brief van Rehwinkel nu niet verstandig. ‘Er is tientallen jaren gezegd dat er geen schade zou zijn. Nu dat wel zo blijkt te zijn moeten politici niet rollebollend over straat gaan. Je moet nu het vertrouwen van de mensen veilig stellen en daar moet coördinatie op zijn’.