nieuws

15 okt 2001, 00:12

Bellingwolde droomt van nieuw dorpje op Duits grondgebied

Groningers willen blijkbaar graag letterlijk een steentje bijdragen aan een dorp in de Bondsrepubliek. De gemeente Bellingwedde wil althans uitbreiden naar de andere kant van de Nederlands-Duitse landsgrens, waar de plaats Rhede ligt. Het is de bedoeling dat een grensoverschrijdende plaats ontstaat, zoals dat in Brabant al eeuwenlang goed gaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het bijzondere plan is vorig jaar voorgesteld door wethouder Melle Wachtmeester. De reacties waren in het algemeen goed, ook van de voor dit project onmisbare Duitse overheden, waar nu al intensief mee wordt samengewerkt. De opvallende uitbreiding is nodig omdat de gemeente anders het huidige dorp ingrijpend moet veranderen, om bijvoorbeeld aan de groeiende bevolking woonruimte te bieden. Dat mag niet van de provincie. In dit soort landelijke gebieden mag bovendien maar een vijftiental woningen per jaar worden bijgebouwd.
Volgende maand wordt bekend of gelden beschikbaar komen om dit Nederlands-Duits dorpje te laten verrijzen. Een volgende fase is een haalbaarheidsonderzoek naar het volbouwen van een stukje grond tussen de gemeenten. ‘‘Dat is weer een belangrijke stap verder,’’ aldus burgemeester Engbert Drenth van Bellingwolde, die liever spreekt over 'een Europees dorp'. Bellingwedde, dat tienduizend inwoners telt, heeft nu bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu een verzoek ingediend voor zo’n onderzoek.