nieuws

03 sep 2001, 00:12 door Robbert Blokland

Bekende vrouwen verkennen de vagina voor Gronings publiek

Al sinds mensenheugenis is de vagina een bron van inspiratie voor allerhande fantasieën, grappen en vertellingen. Het gebeurt echter niet vaak dat vrouwen zelf in het openbaar over hun meest intieme orgaan praten. Toch is dit precies wat dertig bekende Nederlandse vrouwen doen in De Vaginamonologen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is niet direct hùn vagina trouwens: de basistekst van De Vaginamonologen werd geschreven door de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler. Zij tekende jarenlang over de hele wereld allerhande verhalen over de vagina op. De vrouwen die ze hiervoor ondervroeg waren oud en jong, getrouwd en vrijgezel, hetero- en homoseksueel, christelijk en joods, blank en zwart.
Ensler zag het als haar missie dit te doen. ‘De intieme plekken van een vrouw zijn net de Bermuda-driehoek: no one ever reports back.’ Toch viel het uiteindelijk wel mee vrouwen aan de praat te krijgen: ‘In het begin waren de vrouwen wat afhoudend, maar vanaf het moment dat ze met praten begonnen, waren ze niet meer te stoppen.’
Het stuk, dat al vijf jaar lang met veel succes over de hele wereld wordt opgevoerd, is de komende vier maanden in twaalf verschillende Nederlandse theaters te zien. Pas op de avond zelf merkt het publiek trouwens welke drie van de dertig vrouwen ze te horen krijgt: hardloopster Nelli Cooman of zangeres Frédérique Spigt, VPRO-gezicht Hanneke Groenteman of actrice Jasperina de Jong, presentator Catherine Keyl of nieuwslezeres Noraly Beyer.
‘De Vaginamonologen’ zijn in september te zien in de Kleine Komedie in Amsterdam en de Machinefabriek in Groningen. Voor een volledige speellijst: www.devaginamonologen.nl.